Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024

Ενεργειακό κόστος επιχειρήσεων και μέτρα στήριξης του λιανεμπορίου.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Μετά από την παγκόσμια οικονομική κρίση που προκλήθηκε λόγω της πανδημίας αλλά και της πρόσφατης πολεμικής σύρραξης, το ιδιωτικό και το δημόσιο χρέος έχουν ανέβει σε δυσθεώρητα ύψη. Παράλληλα ο πληθωρισμός καταγράφει καλπάζουσα αύξηση, τα εισοδήματα έχουν μειωθεί κατακόρυφα και το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων έχει αυξηθεί. Οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις αδυνατούν σήμερα να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Για το λόγο αυτό, είναι επιβεβλημένη η στήριξη των επιχειρήσεων από την Πολιτεία και ως εκ τούτου προτείνουμε τα κάτωθι μέτρα στήριξης:

  Α)Αναφορικά με το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων, ζητάμε:

1)Αναστολή ρυθμίσεων για οφειλές προς ΔΕΗ, και άλλους ιδιωτικούς παρόχους  με την παροχή δυνατότητας στις επιχειρήσεις αλλά και στα νοικοκυριά για αποπληρωμή των λογαριασμών που έχουν εκδοθεί και θα εκδοθούν με αυξημένες χρεώσεις από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, σε διάστημα 24 μηνών, προκειμένου να διευκολυνθούν και να ανταπεξέλθουν.

2)Επιδότηση στο 50% της αύξησης της ηλεκτρικής ενέργειας

3)Αφαίρεση – Κατάργηση των έμμεσων φόρων (π.χ. χρεώσεις Δήμου) πέραν της αξίας του ρεύματος, που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς κατανάλωσης. Η Ελληνική Πολιτεία οφείλει να εξορθολογίσει τη σύνδεση των λογαριασμών ρεύματος με τις «ρυθμιζόμενες χρεώσεις», οι οποίες μάλιστα δεν αφορούν αποκλειστικά τις παροχές ηλεκτρικής ενέργειας και ξεπερνούν συχνά ακόμα και το 50% του συνολικού λογαριασμού καταναλωτών & επιχειρήσεων.

4)Πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου («Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις) για την αντικατάσταση των παλαιών ηλεκτρικών συσκευών ψύξης-θέρμανσης, ψυγείων  και  λαμπτήρων.

Η ενέργεια αποτελεί βασικό κοινωνικό & αναπτυξιακό αγαθό, αναγκαίο για την αξιοπρεπή διαβίωση του ατόμου και ομαλής λειτουργίας της Αγοράς και συνεπώς πρέπει να είναι προσιτό και προσβάσιμο σε όλους..

 

  Β)Αναφορικά με τη στήριξη του λιανεμπορίου, αιτούμαστε:

1) Η επιστρεπτέα προκαταβολή, που έλαβαν όλες οι επιχειρήσεις, να γίνει μη επιστρεπτέα,  για τις μικρές επιχειρήσεις και για ποσά τουλάχιστον κάτω των 30.000 ευρώ.

2) Κατάργηση της υποχρέωσης καταβολής του τέλους επιτηδεύματος  και μείωση κατά 50% του ΕΝΦΙΑ.

3) Θεσμοθέτηση του ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού και σύνδεσής του με τα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής για να τροφοδοτεί τις λειτουργικές υποχρεώσεις της επιχείρησης.

4) Κατάργηση της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος επόμενου έτους.

5) Περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών. Η χώρα χρειάζεται ανάπτυξη & ρευστότητα.

6) Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης του Δημοσίου για ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

7) Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ.

8) Η μείωση του ΦΠΑ είναι πλέον επιτακτική για όλο το σύνολο των κλάδων της οικονομίας.

9) Επαναφορά του μέτρου των 120 δόσεων για τις ρυθμίσεις προς την ΔΟΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις, για αόριστο χρονικό διάστημα.

10) Να γίνει 2ος κύκλος του μέτρου επιδότησης παγίων δαπανών και άμεση υπαγωγή σε αυτό και των επιχειρήσεων χωρίς υπαλλήλους καθώς και αυτές οι επιχειρήσεις έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από τα διαδοχικά κύματα της πανδημίας, έχουν χάσει τζίρους και υπόκεινται σε όλες τις φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις.

11) Να ενταχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κυρίως του λιανεμπορίου, στο νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, με σχεδιασμό στοχευμένων προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης του λιανεμπορίου, χωρίς αυστηρές προϋποθέσεις, αντίστοιχων με αυτά που εντάχθηκαν οι επιχειρήσεις των συναδέλφων της εστίασης και του τουρισμού προκειμένου να ορθοποδήσουν.

Με εκτίμηση

   Η    Πρόεδρος                                                                             Ο Γενικός Γραμματέας

  Κυριακάκη Θεοδώρα                                                                  Χουδαλάκης Αριστείδης