Τον Μάιο του 2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη στρατηγική της «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για τη μετατροπή της Ευρώπης στην πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο έως το 2050.
Η πολιτική αυτή αναμφισβήτητα θα επηρεάσει τον κλάδο του εμπορίου, θέτοντας νέους κανόνες αλλά και δημιουργώντας νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Ανάμεσα στα μέτρα για το σχέδιο δράσης της στρατηγικής «from the farm to the fork -από το αγρόκτημα στο πιάτο» περιλαμβάνεται η τόνωση των βιώσιμων πρακτικών στη μεταποίηση τροφίμων, στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο και στις υπηρεσίες φιλοξενίας και εστίασης, η παραγωγή της βιώσιμης κατανάλωσης τροφίμων με στόχο τη στροφή προς υγιεινούς, βιώσιμους τρόπους διατροφής, όπως βεβαίως η μείωση της σπατάλης και της απώλειας τροφίμων.
Δεδομένου ότι η ελληνική βιομηχανία τροφίμων και ποτών αποτελεί τον μεγαλύτερο κλάδο μεταποίησης στην Ελλάδα και τον πιο σημαντικό εξαγωγέα, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να διερευνήσουμε τους τρόπους δημιουργίας νέων «αλυσίδων αξίας» μεταξύ παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίου.
|